ESP32 Dataloggeri 22.4.2024
Osallistujan kanssa keskustellessa tuli aiheeksi sensorien käyttö lämpötilan ja ilmankosteuden seurantaan. Tarve löytyi tunnin välein mittaavaan laitteeseen joka lähettää mitatut arvot verkkoon katseltavaksi. Ei muuta kuin komponenttihyllyä tonkimaan ja ihmettelemään millä sitä lähetään toteuttamaan. Hyllystä lopulta löytyi sopiva mikrokontrolleri (ESP32) ja DHT22 sensori joka sopii täydellisesti tähän tarkoitukseen.
Seuraavaksi siirryttiin itse ohjelman tekemiseen. Tätä varten meillä oli kaikki tarvittava tieto, yksinkertaistettuna seuraavasti. Mitä? Sensori joka ajastetusti mittaa sen hetkiset arvot ja lähettää nämä verkkoon. Tarvitaan siis WiFi yhteys ja paikka minne kirjaa arvot. Minne? Taulukkoon, tässä tapauksessa Google Sheetsiin sillä tämä toimii täysin verkossa ja näin pääsemme katselemaan tietoja missä tahansa Google Sheetsiä käyttämällä. Tiesimme jo siis pääpointit projektista joten oli aika viimeisen kysymyksen.
Miten? ESP32 Mikrokontrollerista löytyy tuki WiFiä varten sekä Googlen API mahdollistaa datan kirjauksen suoraan taulukkoon ESP32 kirjastoa käyttäen. Ei muuta kuin sensori kiinni mikrokontrolleriin ja projektin pystyttämiseen Google Cloudiin. Näin saamme itse koodiin tarvittavat tiedot joiden avulla Google päästää kyseisen laitteen lähettämään arvoja projektia varten luotuun taulukkoon. Onneksi tälle löytyi erinomaiset dokumentaatiot, joita seuraten saimme kaiken tarvittavan kasaan. Nyt meillä oli siis mikrokontrolleri ja tarvittavat koodit itse dataloggeria varten, aika lähteä koteloa kasaamaan.
Paikalta löytyi toinen osallistuja, jolla oli kokemusta itse mallin tekemisestä. Hän tarjoutui tekemään pikaisen koteloinnin projektia varten. Siinä ei kauaa mennyt kun prototyyppi kotelo oli valmis printtausta varten. Kotelo koostui kolmesta osasta, pohja, seinät sekä kansi. Kaikissa osissa oli ruuvien paikat joten kotelon sai helposti kasaan sekä tarvittaessa myös avattua. Jäljelle jäi vain tiedostojen lähetys 3D-tulostimelle, langan vaihto ja reilu tunnin odotus.
Lopulta 3D-tulostin veti voitonlaulut ja itse kotelo oli valmis, ei muuta kuin ruuveja kaivamaan ja sovittamaan osat koteloon. Pienen hienosäädön jälkeen ESP32 ja sensori istui paikalleen, ei muuta kuin viimeiset ruuvit kiinni ja varmistamaan, että kaikki toimii kuin pitääkin. Virtajohto kiinni ja sieltä dataa alkoi puskemaan suoraan Googlen taulukkoon, nyt vain viimeiset säädöt ja nopea läpikäynti osallistujan kanssa miten ja mitä voi lähteä muutamaan jos ajoituksia haluaa muuttaa. Lopullinen laite heittää uudet arvot Google taulukkoon kerran tunnissa. Näin arvoja voi seurata suoraan taulukosta vaikka ei olisikaan kotona.
Jos tälläisen projektin tekeminen kiinnostaa niin tarvittavat tiedostot löytyvät täältä. Tai voit tulla käymään ihan paikanpäällä ja tehdä sen tai minkä tahansa muun kiinnostusta herättävän projektin meidän opastuksella. Pistäydy vaikka Maker Mondayssä maanantaisin 13:00 - 17:00 välisenä aikana!
~Niko L~